Πίκρα το 2011 γα την πράσινη ελιά Χαλκιδικής

Δύσκολα Χριστούγεννα θα περάσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, καθώς το 2011 κλείνει με μειωμένη παραγωγή που φθάνει μέχρι και το 65% και χαμηλές τιμές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Όπως αναφέ ρει στο Olivenews.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβών, Γιώργος Γκολόης εφέτος η παραγωγή της πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής δεν ξεπέρασε τους 30-35.000 τόνους από 90-100.000 τόνους το 2010. Οι τιμές, εξάλλου, κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα με μια μικρή αύξηση στο τέλος της συγκομιδής. «Για την πρώτη κατηγορία οι τιμές ξεκίνησαν από 0,80 ευρώ και έκλεισαν στο 1 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ξεκίνησαν από 0,65-0,70 ευρώ και έφθασαν κατά μέσο όρο τα 0,75-0,80 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το κόστος…. παραγωγής, σύμφωνα με την πρώην διεύθυνση ανάπτυξης της νομαρχίας ανήλθε σε 1,13 ευρώ το κιλό», σημειώνει ο κ.Γκολόης. Εξηγεί ότι η παραγωγή ήταν μειωμένη γιατί πολλοί Χαλκιδικιώτες εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και κυρίως εξαιτίας της παγωνιάς του Μαρτίου του 2011 για την οποία οι καλλιεργητές δεν αποζημιώνονται.

Την ίδια εικόνα περιγράφει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής, Φώτιος Γλαράκης, εκτιμώντας ότι η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50%. Ο κ.Γλαράκης υπογραμμίζει ότι οι παραγωγοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση όχι μόνο γιατί οι τιμές είναι χαμηλές αλλά και γιατί καθυστερούν οι πληρωμές από τους εμπόρους, αφού γίνονται με δίμηνες-τρίμηνες επιταγές.

«Πρέπει να επέμβει το κράτος να πληρώνουν οι έμποροι στην ώρα τους και να σπάσουν τα καρτέλ στις τιμές. Υπάρχουν παραγωγοί, που είναι απλήρωτοι εδώ και δυο χρόνια», αναφέρει ο κ.Γκολόης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την παραγωγή του 2012, καθώς δεν έχουν σημειωθεί πολλές βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία βρίσκεται σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πηγή: http://www.olivenews.gr

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.