Ελλειμματική η παραγωγή Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής, και προβλήματα διάθεσης λόγω τιμών

ι πρόεδροι των Συνεταιρισμών Ολύνθου-Καλυβών-Σημάντρων-Αγίου Μάμαντος-Τενέδου- Ν.Φώκαιας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας μετά από αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις και επαφές με διαφόρους φορείς, εν όψει της συγκομιδής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής 2011 επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σχετικά με την παραγωγή και τις τιμές διάθεσης του προϊόντος.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν τα εξής: «Φάρμακα-λιπάσματα-καύσιμα και γενικά όλα τα γεωργικά εφόδια ανεβαίνουν συνεχώς.

Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή παραγωγή η οποία εκτιμούμε ότι δεν θα ξεπεράσει το 35-40% εν σχέση με πέρυσι και η οποία οφείλεται κυρίως στην παγωνιά του Μαρτίου και όχι στο κυκλοκόνιο όπως ισχυρίζεται ο ΕΛΓΑ, Οδηγεί τους παραγωγούς μας στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι΄ αυτό, δεν είναι δυνατόν οι έμποροι να θέλουν να πάρουν και φέτος την Ελιά κάτω από το κόστος. Αν πέρυσι λόγω μεγάλης παραγωγής καλύφθηκε εν μέρη το κόστους εφέτος με την πολύ μικρότερη παραγωγή μ΄ αυτές τις τιμές δεν θα μπορέσουμε να Καλλιεργήσουμε το 2012 και κινδυνεύουμε στην υποβάθμιση του προϊόντος.

Γι’ αυτό συμβουλεύουμε τους παραγωγούς μας να μην κόψουν ελιά τουλάχιστον κάτω από το κόστος όπως αυτό υπολογίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πρώην       Νομαρχίας Χαλκιδικής, οι δε σκάλες να μην είναι πάνω από 0,5 λεπτά.

Η ψιλή ελιά που φέτος είναι ελάχιστη να μην τη δίνεται κάτω από τα 0,60 λεπτά. Διαλογίστε την και βγάλτε την αγουρέλαιο το οποίο είναι περιζήτητο και συμφέρει περισσότερο, επειδή οι ελιές είναι αραιές και για όσους έχουν πρόβλημα πρωιμότητας συμβουλεύουμε τους παραγωγούς να οδηγήσουν την παραγωγή τους στα συνεταιριστικά εργοστάσια για λογαριασμό τους μέχρι ότου οι έμποροι βγάλουν μια λογική και ικανοποιητική τιμή, για να πληρωθεί όλοι η ελιά με την τιμή που θα διαμορφωθεί στο τέλος.

Η πράσινη ελιά εφέτος κινήθηκε καλά στην αγορά και οι έμποροι δεν έχουν μεγάλα αποθέματα η έχουν ελάχιστα για τις ανάγκες τους μέχρι να γίνει η καινούρια παραγωγή. Μην ακούτε αυτά που διαρρέουν οι έμποροι ότι έχουν περσινά αποθέματα. Η ζήτηση είναι μεγάλη  και η προσφορά ελάχιστη. Αν λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς προσφορά και ζήτηση και όχι τα καρτέλ της ΠΕΜΕΤΕ η τιμή της Ελιάς πρέπει να πάει σε πολύ μεγαλύτερα ύψη από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω.

Επίσης καλούμε τον ΕΛΓΑ να επανεξετάσει το θέμα και να κάνει πρόγραμμα ΠΣΕΑ όπως υπεσχέθη ώστε να αποζημιωθούν εν μέρει οι παραγωγοί μας.

Τέλος καλούμε τους παραγωγούς μας να αγωνισθούν για το μέλλον του προϊόντος και να έχουν υπ’ όψιν ότι αν δεν σπάσουμε αυγά ομελέτα δεν κάνουμε».

Πηγή: http://www.paseges.gr

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.