Στο έλεος των καιρικών φαινομένων οι παραγωγοί της ελιάς Χαλκιδικής

Δραματικές –για πολλούς πρωτοφανείς– είναι οι συνέπειες της παρατεταμένης λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών για τους παραγωγούς της ελιάς στην Χαλκιδική.  Δικαιώνοντας όσους χρόνια τώρα μιλούσαν για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στη διαχείριση των υδάτων, και στην «πολιτική» των καλλιεργειών. Όμως η κατασπατάληση του αγαθού συνεχίζεται, οι γεωτρήσεις ολοένα βαθαίνουν  και κανένα έργο υποδομής δεν προγραμματίζεται άμεσα.

Σε προηγούμενο άρθρο γράψαμε ότι: «Αν ο καιρός αλλάξει και ευνοήσει με βροχοπτώσεις τους παραγωγούς τον Αύγουστο, τότε θα είναι όλες οι ελιές εμπορεύσιμες και σίγουρα θα είναι πιο ψιλές σε σχέση με πέρσι» δυστυχώς ο μήνας που τελειώνει σε λίγες μέρες δεν έφερε τις πολυπόθητες βροχοπτώσεις  για τους παραγωγούς και οι ελιές σε πολλές των περιπτώσεων δεν είναι εμπορεύσιμες. Μεγάλο επίσης πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι έμποροι – μεταποιητές για να συγκεντρώσουν τις κατηγορίες των «χοντρών» κομματιών.

Στα προηγούμενα να προσθέσουμε και τον περιορισμό που βάζει η ΔΕΗ για την κατανάλωση συγκεκριμένων Κιλοβατώρων KWh για κάθε γεώτρηση χωρίς μέχρι στιγμής να λαμβάνονται υπόψη οι πρωτοφανής καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού. Οι υπεύθυνοι πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες άρσης (για φέτος) αυτού του περιορισμού ώστε να μην επαναληφθούν πρόστιμα προηγούμενων ετών. Οι αγρότες καθημερινά δίνουν αγώνα για να μπορέσουν να κρατήσουν την παραγωγή τους και οι πολιτεία τους βάζει απέναντι και τους τιμωρεί !!!

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.