Τιμή πράσινης ελιάς 2012

Το θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των παραγωγών πράσινης ελιάς Χαλκιδικής τις μέρες αυτές -όπως και κάθε χρόνο- είναι η τιμή διάθεσης της. Συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς κανείς να μπορεί να παρέμβει! (Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο την θέση μας). Με μια πολύ περιεκτική επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας οι πρόεδροι (οκτώ Συνεταιρισμών) αναδεικνύουν τα χρόνια προβλήματα και ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου για ελάχιστη εγγυημένη τιμή! Κάτι τέτοιοι δεν μπορεί να γίνει και το γνωρίζουν πολύ καλά, σε μια ελεύθερη αγορά η τιμή διαμορφώνεται από την προσφορά και την ζήτηση!!

Πέρσι παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο, ενώ η παραγωγή ήταν μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η τιμή του προϊόντος παρέμεινε σχεδόν στα προπέρσινα επίπεδα με μια πολύ μικρή αύξηση. Το αποτέλεσμα: για άλλη μια χρονιά οι παραγωγοί πράσινης ελιάς με την τιμή παράδοσης του προϊόντος δυσκολευτήκαν να καλύψουν το καλλιεργητικό κόστος.

Φέτος η παραγωγή -κατά γενική ομολογία- είναι μεγάλη. Η ποιότητα όμως λόγο  της παρατεταμένης λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών είναι κάτω των προσδοκιών. Οι ελιές των πρώτων κατηγοριών είναι λίγες. Η ζήτηση για τις κατηγορίες αυτές είναι μεγάλη και είδη έμποροι- μεταποιητές άρχισαν να τις αναζητούν και να υπόσχονται στους παραγωγούς, κάτι παραπάνω από  τις τιμές που θα ανακοινωθούν!!!! Οι συζητήσεις που γίνονται από εμπόρους -συμφωνά με πληροφορίες που έχουμε- είναι αντιφατικές. Ορισμένοι θέλουν να ξεκινήσουν την παραλαβή σε επίπεδα του 2010, δηλαδή η πρώτη κατηγορία στα 0,85 € και άλλοι να πριμοδοτήσουν τις δύο πρώτες κατηγορίες και η τιμή τους να κυμανθεί  πάνω από το ευρώ. Για τις ψιλές κατηγορίες δεν γίνεται κανένας λόγος μια και αυτές είναι άφθονες!!

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο μέσος όρος (κατηγοριών) κάθε παραγωγού δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση -η σκάλα των 10 λεπτών είναι πολύ μεγάλη- η τελική τιμή που θα εισπράξει από το προϊόν που θα διαθέσει θα είναι χαμηλή.  Η αύξηση των τιμών των γεωργικών εφοδίων έχει ανεβάσει το κόστος παραγωγής και πολλοί μικροκαλλιεργητές δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Οι τιμές που όλοι με αγωνία περιμένουν πρέπει να είναι τέτοιες που παραγωγοί και έμποροι να είναι ικανοποιημένοι.

Το προϊόν πρέπει να διαφυλαχτεί και να μην φτάσει να απαξιωθεί όπως τόσα άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.