Μεγάλη μείωση της παραγωγής των επιτραπέζιων ελιών Χαλκιδικής

Ρεκόρ ακαρπίας πολλών ετών, αναμένεται να σημειωθεί φέτος στην ελαιοπαραγωγή στη Χαλκιδική, σε ό,τι αφορά τη σοδειά των επιτραπέζιων ελιών το 2013, σύμφωνα με γεωπόνους και παραγωγούς.

Η αυξημένη περσινή παραγωγή και οι ακατάλληλες για την ελιά  καιρικές συνθήκες συνέβαλαν  ώστε η παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 70%!!!

 Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι παραγωγοί με το κυκλοκόνιο και μεγάλες περιοχές δεν είχαν καθόλου ανθοφορία. Από την άλλη όσα δέντρα είχαν  έντονη ανθοφορία δεν κατάφεραν να καρποδέσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Μαΐου.

Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και αναγκάζονται να περικόπτουν αναγκαία εφόδια για την καλλιέργεια της ελιάς. Αν αναλογιστούμε ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για την περσινή τους παραγωγή η κατάσταση τους τραγική.  

Στις φωτογραφίες που σας παραθέτουμε παρακάτω μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς το έντονο πρόβλημα των παραγωγών.

S
S
S
S

Είδη με την γνωστοποίηση των δεδομένων για την νέα χρονιά οι έμποροι – εξαγωγείς, προσπαθούν να μαζέψουν ελιές βλέποντας ότι οι ποσότητες είναι πολύ μικρές και δεν θα ανταποκριθούν στην ποσότητες  και στις τιμές που θέλουν. Αναμένεται να εκτοξευτεί η τιμή των ελιών που διαθέτουν οι μεταποιητές  λόγω της μεγάλης μείωσης της  παραγωγής και της έντονης ζήτησης.  Πληροφορίες του chalkidiki-olives.com αναφέρουν ότι την τελευταία εβδομάδα στα νέα συμβόλαια η τιμή είναι αυξημένη κατά 0,10 λεπτά.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.