Η σταθερότητα αποτελεί όπλο για την επιτραπέζια ελιά

«Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε σταθερότητα τόσο στην εμπορική, όσο και στην ποιοτική διαχείριση του προϊόντος, η ελληνική επιτραπέζια ελιά δεν θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Νέλος Γεωργούδης, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών της στις 8 Ιουνίου 2019 στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, που περιελάμβανε και …

αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου ΔΣ το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα στην πρώτη συνεδρίασή του.

Πρωτεύον θέμα ήταν η ιδιαίτερα δύσκολη ελαιοκομική χρονιά όπου η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς μειώθηκε σημαντικά, επηρεαζόμενη κυρίως από εσοδείες ελλειμματικές (Κονσερβολιά), μέτριες (Χαλκιδικής) και ικανοποιητικές (Καλαμών) που δεν μπόρεσαν να ισορροπήσουν εμπορικά, με αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών και την απώλεια αγορών του εξωτερικού. 

Επίσης τονίστηκε η πλημμελής και καθυστερημένη μέριμνα της κρατικής δακοκτονίας σε συνδυασμό με την έντονη δακοπροσβολή λόγω των αντίξοων καιρικών σθηκών που δημιούργησαν τεράστια ποιοτικά προβλήματα στον καρπό της εσοδείας 2018/2019. Παράλληλα τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ  αναφέρθηκαν στο ασταθές παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις οξειδωμένες ελιές ισπανικής προέλευσης που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών της Ισπανίας προς τις ΗΠΑ κατά περίπου 50% και την προώθηση πλέον του ισπανικού προϊόντος σε άλλες διεθνείς αγορές (όπου πωλούνται οι ελληνικές ελιές) σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Ακολουθεί ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΠΕΜΕΤΕ:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της ΠΕΜΕΤΕ στις 8 Ιουνίου 2019 στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, που περιελάμβανε και αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί σε σώμα στην πρώτη συνεδρίαση του.

Πρωτεύον θέμα ήταν ότι, διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη ελαιοκομική χρονιά που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς μειώθηκε σημαντικά, επηρεαζόμενη κυρίως από:
– Εσοδείες ελλειμματικές (Κονσερβολιά), μέτριες (Χαλκιδικής) και ικανοποιητικές (Καλαμών) που δεν μπόρεσαν να ισορροπήσουν εμπορικά, με αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών και την απώλεια αγορών του εξωτερικού.

– Την πλημμελή και καθυστερημένη μέριμνα της κρατικής δακοκτονίας σε συνδυασμό με την έντονη δακοπροσβολή λόγω των αντίξοων καιρικών σθηκών που δημιούργησαν τεράστια ποιοτικά προβλήματα στον καρπό της εσοδείας 2018/2019.

– Το ασταθές παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις οξειδωμένες ελιές Ισπανικής προέλευσης που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών της Ισπανίας προς τις ΗΠΑ κατά περίπου 50% και την προώθηση πλέον του Ισπανικού προϊόντος σε άλλες διεθνείς αγορές (όπου πωλούνται οι ελληνικές ελιές) σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

– Την νέα πρόταση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε προϊόντα της Ε.Ε., περιλαμβάνει και 4 κατηγορίες πράσινων επιτραπέζιων ελιών.

Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο κ. Νέλο Γεωργούδη: “Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε σταθερότητα τόσο στην εμπορική, όσο και στην ποιοτική διαχείριση του προϊόντος, η ελληνική επιτραπέζια ελιά δεν θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών”.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.